Jsme rodinná pražírna, která začala pražit už v roce 2002 v Seattlu, USA a v roce 2016 jsme začali pražit v České republice.

Snažíme se, aby naši zákazníci měli co nejčerstvější kávu, proto pražíme na objednávku a neskladujeme extra velké množství.

Co je konvekční pražení („Air Roasted Coffee“)? A jaký je rozdíl oproti kondukčnímu pražení?

Měli jste už někdy šálek kávy a poté kyselý žaludek a nepříjemný či neklidný pocit po celém těle? Nebo takovou kávu,  co chutnala kysele a spáleně?

Většinou takové pocity připisujeme určitému typu kávy nebo značce. Možná to nemusí být ani jeden z důvodů. V mnoha případech je to díky pražícímu zařízení, které způsobuje nežádoucí chuť. A možná jste narazili, tak jako my, na šálek exkluzivní kávy a divili se, jak to, že je káva tak lahodná. Objevili jsme, že to bylo jiným způsobem pražení – konvekčním, což je pražení horkým vzduchem.

U pražení horkým vzduchem ochutnáte kávu samotnou a ne chuť pražičky. Horký vzduch je to, co kávové zrna upraží a ne kovový povrch pražičky. Káva je rovnoměrněji upražená, má velmi čistou chuť s intenzivnější aroma, méně kyselosti a hořkosti než jak bývá u klasických bubnových pražiček. Tato metoda pražení byla prvně představena v polovině 70 let minulého století Michalem Sivetzem.

Většina dnešních bubnových pražiček vnáší horký vzduch do pražící komory, kde se zrna kutálejí a dotýkají horkých kovových ploch, tak jako prádlo v sušičce. Během takového procesu pražení jsou kávová zrnka „prudce pražená“ (Flash Roasted). Avšak u systému Sivetz se zrnka nespalují, ale vznáší se v horkém vzduchu skleněné nádoby. Horký vzduch tak výrazně zvyšuje míru přenosu tepla na zrna, čímž vzniká čistší a aromatičtější pražení.

Nejen druh pražení ovlivňuje výslednou chuť kávy, ale i mnoho dalších aspektů jako:

  • podmínky pěstování,
  • kvalita a druh zelené kávy,
  • skladování, ale i
  • samotná příprava kávy.

Strávili jsme nespočet hodin abychom získali kvalitní směs 100% Arabiky, která bude šetrná k zažívacímu systému a která Vám přinese jedinečný zážitek v podobě jemného a lahodného šálku kávy. Užijte si kávu, kterou pro Vás pražíme od roku 2002.